“...take the time and show up. You get way more than you give. And maybe some of the best high fives ever.”
Het zou fantastisch zijn wanneer het concept landelijk wordt opgepakt, maar helaas kunnen wij niet meer ziekenhuizen erbij doen op vrijwillige basis. Omdat we regelmatig vragen krijgen over hoe we dit organiseren, hebben we hieronder het nodige uiteengezet. Een beknopte handleiding om het in goede banen te leiden. We gunnen iedereen het plezier dat wij meemaken, dus we staan altijd voor je klaar om vragen te beantwoorden, mee te kijken en mee te denken. Wil je dit onder de vlag van Bedside Buskers uitvoeren, neem dan contact met ons op. Sowieso fantastisch als je wilt kijken naar de mogelijkheden bij een ziekenhuis bij jou in de buurt!
Je krijgt meer terug dan je geeft!
Een ‘Dream Team’
Bedside Buskers kan alleen slagen met de inzet van professionele artiesten. En een vast, vrijwillig team. Een klein team weliswaar, dat bestaat uit:
• een enthousiaste gastheer of -vrouw van het ziekenhuis (Complementaire Zorg)
• een enthousiast persoon van een artiesten- en/of evenementenbureau en
• een enthousiast persoon voor extra hulp, PR, beeldmateriaal, vormgeving, roadie, etc.
In Deventer wordt dit team gevormd door Peter Kortleve (Shortlife), Robert Willemsen (LiveGigs Music & Events) en Ilse Hoogaars (Deventer Ziekenhuis). De werkzaamheden die wij binnen het team verrichten, vallen ook onder ons dagelijks werk. Zo doen we waar we goed in zijn, waardoor het ons nauwelijks tijd en moeite kost. De taken zijn goed verdeeld en dus blijft er genoeg tijd over om te genieten. En dat is wel zo prettig voor een vrijwillig project naast onze loopbaan.
Waarom op vrijwillige basis? 1.) Om belangenverstrengeling te voorkomen en 2.) er zeker van te zijn dat dit met de juiste insteek en integriteit wordt gedaan.
Rondes
Hoewel het niet per se nodig is, zijn we doorgaans alledrie aanwezig bij de rondes in het ziekenhuis. Dat is maar 2 tot 2,5 uur per maand. Als je 12 vrijwillige artiesten hebt voor een jaar, dan kost hun dat slechts een middagje per jaar. Kleine moeite, overweldigend plezier.
Bij elke ronde is de gastheer of -vrouw van het ziekenhuis aanwezig. Bij voorkeur iemand die de complementaire zorg onder zijn/haar hoede heeft. In Deventer is dat Ilse Hoogaars. Zij weet de weg, is een bekend gezicht binnen het ziekenhuis, kent de medewerkers en de regels. Maar bovenal is zij de gastvrouw die tijdens de rondes een of twee kamers vooruit gaat om te vragen of men behoefte heeft aan wat live-muziek. En tussendoor brengt ze eventueel wat te drinken. Erg prettig voor de artiesten.
De andere twee teamleden in Deventer, Robert Willemsen en Peter Kortleve, gaan om verschillende redenen mee de afdelingen op:
• Voor de artiest, die gevraagd is vrijwillig op te treden
• Omdat het prettig en verstandig is voor: de betrokkenheid, geruststelling, hulp (roadie), overleg, een vinger aan de pols, nieuwe ideeën én de gezelligheid!
• Om eventueel foto’s te maken (voor een kort verslag naderhand)
• En natuurlijk voor de muziek en de bijzondere momenten. We willen dit niet missen!
Artiesten
Robert Willemsen is zelf muzikant, heeft zijn eigen artiesten- en evenementenbureau en kent zodoende veel professionele artiesten. Veelal uit de regio; dat scheelt reistijd en zo zetten artiesten zich in voor hun directe omgeving waar ze allicht een binding mee hebben. Robert heeft de planning onder zijn hoede en plant het liefst een aantal rondes vooruit. In Deventer gaat het om elke eerste donderdag van de maand. Dat is voor hem enkele telefoontjes en/of mailtjes. De artiest bepaalt het tijdstip. Naarmate Bedside Buskers meer bekendheid en enthousiasme vergaart onder artiesten, wordt het ook gemakkelijker. Door Robert’s expertise weten we dat er altijd een ervaren, professionele artiest te gast zal zijn.
De artiesten zijn de spil van deze vrijwillige organisatie. Zonder hen geen Bedside Buskers. Dus er wordt logischerwijs goed voor ze gezorgd. Daarmee bedoelen we niet dat ze in de watten worden gelegd; dat is meer bedoeld voor de patiënten.
Vormgeving
Initiatiefnemer Peter Kortleve is amateur muzikant en professioneel grafisch ontwerper. Hij zorgt dat de vormgeving voor elkaar is en maakt tijdens de rondes foto’s en video’s om daarna hier en op Facebook een kort verslag te doen. Waar nodig staat hij geïnteresseerden te woord.
Tijdens de rondes dragen we een zgn. ‘Bedstage Pass’ met het logo van Bedside Buskers zodat men kan zien dat het om een vrijwilligersorganisatie gaat van buiten het ziekenhuis.
Meer weten?
Voor meer informatie, kan jij de Q & A onder ‘Artiesten’ bekijken of anders even met ons mailen.