Vanwege de coronacrisis kunnen we nu helaas niet aan bed van patiënten langsgaan, maar er is gewerkt aan een oplossing.
We hebben gezocht naar een manier om met hulp van video alsnog contact te maken met de mensen in het ziekenhuis. Wat je nu veel ziet, zijn de muzikale initiatieven op allerlei social media kanalen. Fantastisch om te zien hoeveel er nu met muziek online soelaas wordt geboden. Maar wat het concept van Bedside Buskers zo bijzonder maakt, is de persoonlijke, één-op-één aandacht. Even een praatje en zowaar een privé-concertje. .
Samen met de mensen van de stichting en muzikant Benjamin Kuijpers werd gedacht aan FaceTime dan wel videobellen. Helaas vergde het te veel van het ziekenhuis – dat nu weinig tijd en andere prioriteiten heeft – om daarvoor het nodige te verzamelen. Uiteindelijk bedacht initiatiefnemer Peter Kortleve (in het dagelijks leven werkzaam als grafisch ontwerper onder de naam ‘Shortlife’) een hele simpele website waar men kan inloggen om een muzikaal verzoekje in te dienen. In het achterliggende systeem loggen artiesten in om vervolgens contact op te nemen met de aanvrager in het ziekenhuis voor een privé-concertje via video.
Deventer bedrijf Het Wep schoot te hulp en programmeerde in korte tijd de website en het systeem zoals Kortleve voorstelde. Momenteel wordt het getest in het Deventer Ziekenhuis waarvoor vijf artiesten per week (voor elke werkdag één) klaar zit. Waaronder ook Benjamin Kuijpers: “We krijgen een mailtje zodra er een verzoekje is ingestuurd. Dan loggen we in en nemen contact op. Echt prachtig om te doen! Ik zit nu toch thuis en op deze manier ben ik van betekenis met iets wat ik het allerliefste doe: muziek maken. Dít is wat we nu voor elkaar kunnen doen!”
Dit nieuwe, digitale concept genaamd ‘My Bedside Buskers’ kan hopelijk snel verder uitgerold worden naar de elf ziekenhuizen waar Bedside Buskers actief is.
Heel veel dank aan iedereen die dit mogelijk maakt! De bouwers, ziekenhuizen, planners en muzikanten.